Basis Technieken

Als je voor het eerst een Sudoku puzzel ziet snap je er waarschijnlijk niet veel van, beginnende spelers lopen dan ook vaak tegen obstakels aan. Daarom hebben we hier een opsomming gemaakt van de basis technieken waarmee jij Sudoku sneller onder de knie krijgt. Dit stuk is trouwens ook voor gevorderde spelers omdat we veel technieken bespreken. We beginnen met de eerste techniek.

Kandidaten Opschrijven

Er zijn twee manieren om een Sudoku op te lossen. Je kunt logica toepassen en de mogelijke antwoorden voor elke rij, kolom en elk rooster onthouden. Je kunt ook de mogelijke antwoorden opschrijven. Bij onze online Sudoku spellen kun je de mogelijke cijfers invullen met behulp van de CTRL toets. Dit maakt het spel iets gemakkelijker. Gebruik anders zelf een kladblok om deze getallen in te vullen.

Hier lees je hoe je dit precies doet. Als eerste ga je op zoek naar een leeg vakje en je kijkt naar alle nummers in de rij, kolom en het rooster van dat vak. Vervolgens schrijf je alle nummers op die mogelijk zijn. Kom je bijvoorbeeld een 9 tegen in de rij van dat vak dan hoef je deze niet op te schrijven, deze bestaat al. Ben je op zoek naar een 8 (zie voorbeeld) en zie je deze niet? Schrijf hem in het vak, dit is een mogelijke kandidaat omdat deze nergens anders voorkomt. Zo ga je alle vakjes af.

Het is erg belangrijk dat je alle cijfers opschrijft in een bepaald vak voordat je naar de volgende gaat, doe niet eerst alle zessen en daarna de zevens want als de deurbel bijvoorbeeld gaat en je begint daarna weer aan de puzzel weet je vast niet meer waar je mee bezig was. In de volgende technieken gaan we er verder op in wat je met deze kandidaten kunt doen.

Open Singles

Iedere Sudoku heeft vakjes die slechts één mogelijkheid hebben. Als er geen andere mogelijkheden zijn, wordt dit door Sudokuspelers de open single genoemd.

Een open single betekent dat je dat cijfer veilig af kunt strepen van alle andere vakjes in de rij, kolom of het rooster waarin de open single zich bevindt. De logica hierachter is simpel: als er een vakje is waar maar één getal kan worden ingevuld, dan is dat getal de oplossing van dat vakje.

In het voorbeeld is duidelijk te zien dan de 5 een open single is, deze kun je invullen en de andere vijven kun je verwijderen zoals we laten zien met de rode cijfers in bovenstaande afbeelding.

Verborgen Singles

In dit voorbeeld zien we een verborgen single, deze kunnen maar op 1 plek ingevuld worden. Het idee is simpel maar toch zijn ze vaak moeilijk te vinden mede omdat ze heel vaak voorkomen. Als je kijkt naar de afbeelding zie je bij de kandidaten in het tweede vak de 1 staan, deze komt nergens anders voor in de rij. Omdat dit de enige 1 is weet je zeker dat dit getal ook op die plek moet komen, je kunt dus alle andere kandidaten in dat vak wegstrepen.

Open paren

Kijk eens naar deze afbeelding, hier zien we een open paar. Een open paar bestaat uit twee identieke kandidaten in een bepaalde rij, kolom of rooster.

In dit voorbeeld is het open paar de 4 en de 5 omdat deze 2 keer voorkomen in hetzelfde rooster. Uiteraard kunnen we nog niet vertellen of er nu een 4 of een 5 in de vakjes komt maar we zien hier wel iets anders aan. Namelijk dat de 2 vakjes waar de 4 en de 5 staan ook daadwerkelijk 1 van deze nummers moet bevatten en dat we de kandidaten 4 en 5 uit de rest van de vakjes in dit rooster weg kunnen strepen zoals met rode inkt aangegeven.

Hierna zien we ook gelijk dat er in het vakje linksboven in afbeelding 2 een 7 is vrij gekomen dus die kunnen we meteen gebruiken. Open paren zijn erg makkelijk te zien en daarom moet je er ook altijd als eerste naar op zoek gaan om een Sudoku op te lossen.

Verborgen Paren

In dit voorbeeld ontdekken we de verborgen paren. Ze heten zo omdat ze niet open zijn, maar ze zijn verborgen tussen andere kandidaten. Het is dus eigenlijk een verstopte open kandidaat.

In het voorbeeld zie je een rooster met onopgeloste cellen. En als we goed kijken zien we dat de groen gemarkeerde cellen de enige 2 zijn die een 6 en een 7 hebben. Dus je snapt het al, deze cellen moeten ook daadwerkelijk een 6 en een 7 bevatten als het spel klaar is. Welke van de 2 weten we nog niet.

Omdat de vakken verplicht een 6 en een 7 moeten hebben kun je dus alle andere getallen in die 2 cellen wegstrepen, zie voorbeeld 2 waar we deze rood hebben gemaakt. Verborgen paren komen regelmatig voor in Sudoku.

Open Triplets

Je kunt tijdens het online spelen van Sudoku ook op zoek gaan naar de open triplets. Zoals de naam al zegt bestaan ze uit 3 cijfers die geen andere nummers in hun vakjes hebben. Het werkt wel iets anders dan bij de open paren omdat de open triplets niet alle 3 de kandidaten nodig hebben in elk vakje. Het komt vaak voor dat alleen 2 van de 3 kandidaten worden weergegeven.

Op de Sudoku in de afbeelding zijn 3 vakjes groen gemaakt, hierin staan de nummers 2, 5 en 7 en dit zijn de open triplets omdat alleen deze getallen maar voor kunnen komen in deze 3 vakjes. Nu je dit weet kun je weer gaan afstrepen. Als voorbeeld laten we dit zien in afbeelding 2 door middel van de rood gemaakte cijfers. Alle tweeën, vijven en zevens die niet in het vakje van de open triplets staan kun je dus verwijderen. Door het wegstrepen zie je nu dat er een 4 komt vrij te liggen die je kunt invullen.

Verborgen Triplets

Verborgen triplets zijn soms lastiger te ontdekken en meestal zie je ze in de wat moeilijkere Sudoku’s.

Ze zijn net als de open triples beperkt tot drie vakjes in een rij, kolom of rooster en ze hebben ook extra getallen die de drie kandidaten camoufleren. Als je goed naar het voorbeeld kijkt dan ontdek je vanzelf dat de groen gemaakte vakjes de enige zijn met de getallen 3, 7 en 9 en dus ook de enige mogelijke getallen zijn die in die vakjes kunnen komen. Je kunt dus veilig alle andere getallen in die 3 vakjes verwijderen.

Dit waren de basistechnieken en als je deze techniek door veel Sudoku online te spelen onder de knie hebt kun je 99 procent van de puzzels oplossen!