Sudoku Uitleg

Hier leren wij jou met een simpele uitleg en afbeeldingen hoe je Sudoku moet spelen. We bespreken hier de basistechnieken en na het volgen van deze les kun jij een makkelijke Sudoku oplossen.

Een puzzel die goed in elkaar steekt, heeft slechts één oplossing. Je hoeft niet te raden naar de antwoorden (hoewel dat soms wel verleidelijk is). Door simpele logica toe te passen en bepaalde cijfers te elimineren, kom je iedere keer weer tot de juiste oplossing, je hebt absoluut geen wiskundeknobbel nodig.

De Sudoku puzzel

De cijfers die je ziet in het voorbeeld hiernaast zijn gegeven door het spel zelf. Deze cijfers staan vast en deze kun je dus niet veranderen. Je lost de Sudoku op door de lege vakjes in te vullen met de juiste cijfers. Hierbij mag je de spelregels van niet overtreden. Zo moet elke rij, kolom en rooster de cijfers 1 tot en met 9 bevatten in willekeurige volgorde en er mogen in deze rijen, kolommen en roosters geen dubbele getallen voorkomen.

De puzzel los je op door naar de gegeven getallen te kijken en fictieve scanlijnen te maken om te zoeken naar hetzelfde getal in de verschillende rijen. Hier komen we later in deze uitleg op terug.

Bij sommige vakjes is de oplossing niet direct duidelijk. Markeer of geef met potlood de mogelijke getallen (kandidaten) aan. Je kunt deze later weer gebruiken. Hiermee bespaar je tijd en mis je geen belangrijke mogelijke getallen.

De bovenstaande afbeelding is redelijk simpel en was één van de dagpuzzels van onze online Sudoku website. Hij is op te lossen met behulp van logica en de eliminatie van alle mogelijke cijfers, in de onderstaande les gaan we werken met deze afbeelding. Leuk feitje is dat het aantal gegeven cijfers de puzzel niet gemakkelijker of moeilijker maakt. Het zijn juist de locaties van de gegeven getallen en de combinatie ervan die dat bepalen.

Hoe speel je Sudoku?

Bij dit voorbeeld scannen we eerst de Sudoku. Hiervoor maakt het eigenlijk niet uit waar je begint. Mijn tip is om eerst te kijken naar de gegeven cijfers die meerdere keren voorkomen.

Puzzels met veel dezelfde gegeven getallen zijn gemakkelijker op te lossen. In dit geval zie je dat het cijfer 5 vier keer voorkomt. Bij Sudoku weet je dat de 5 maar 1 keer voor mag komen in een rij, kolom of rooster. Bovendien weet je dat elke rij, kolom en elk rooster het getal 5 moet bevatten om het spel op te lossen. Zoals je in het voorbeeld hiernaast kunt zien hebben we 2 rijen en 1 kolom groen gemarkeerd. Dit zijn onze scanlijnen. Als je de 2 horizontale groene lijnen volgt, zie je dat beide lijnen het cijfer 5 bevatten, hier kan dus geen 5 meer komen in de lege vakjes omdat je nu weet dat er geen dubbele getallen in een rij mogen staan. De verticale groene lijn heeft ook een 5, deze kunnen we dus ook wegstrepen. Nu is er iets gebeurd met het rooster links in het midden. Je ziet dat er nog maar 1 leeg vakje is, gemarkeerd door ons met een zwarte X. Hier moet dus de 5 komen.

Nu je een vakje opgelost hebt, kijk je of je dit kan helpen bij het oplossen van andere vakjes. In dit geval gaat het om nog een 5, kun jij hem vinden? Het antwoord is te zien als je goed naar de afbeelding in het volgende stukje kijkt.

Op zoek naar de 2

Goed gezien! Daar moest dus die andere 5 komen. Nu we de 2 vijven hebben ingevuld zijn er ineens meer mogelijkheden in het spel. Scan de lijnen en ga op zoek naar de 2. Je ziet een 2 in de door ons ontdekte verticale groene kolom en een 2 in de horizontale groene rij. Hier kan dus geen 2 meer komen, deze lijnen kun je afstrepen. Daarna blijft het enige lege vak over waar de 2 in hoort, gemarkeerd met een X.

Ga nu verder met het oplossen van de rest van de getallen. Scan alle lijnen en zorg dat je geen dubbele getallen hebt. Zo kun je in het voorbeeld hiernaast de 4 al ergens kwijt en ook de 9. Lees de bovenstaande uitleg nogmaals als je er niet uitkomt.

De open zeven

Open cijfers noemen we zo omdat deze duidelijk open liggen en makkelijk zijn in te vullen. Hoe meer getallen je met de scan methode hebt gevonden, hoe meer open getallen er te zien zijn. In het voorbeeld zie je dat de tweede rij bijna vol is, 1 cijfer mist nog maar en dat is de 7. Als we de 7 hier invullen dan hebben we alle getallen van 1 tot en met 9 in deze rij en geen dubbele, deze rij is nu compleet. Dus zoek tijdens het scannen altijd naar open getallen, deze zijn eenvoudig in te vullen en komen natuurlijk ook voor in kolommen en roosters.

Goed gedaan! Je doorloopt je Sudoku-training lekker vlot! Met de scanmethode kun je nu de meeste vakjes zelf al invullen. Ga nu door, deze puzzel moet in 1 keer op te lossen zijn. Lees voor de moeilijkere Sudokus ons artikel over de basis technieken en onthoud: oefening baart kunst, speel zoveel mogelijk sudoku online en je zult zien dat je steeds beter wordt!